Članice in člani smo včeraj na izredni skupščini izglasovali pridružitev sindikatu Glosa. V ZASUKu bomo še naprej delovali avtonomno, kot samostojni sindikat, s podpisom pogodbe z Gloso pa vstopamo pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ZSSS in bomo tako lahko končno sodelovali v kolektivnih pogajanjih s pristojnimi organi.

Gre za izjemen dosežek, saj smo tako samozaposleni delavci iz sektorja prvič v zgodovini pridobili legitimnost za pogajanja z oblastjo, ki so nam jo doslej ves čas odrekali.

Miha Blažič: “Z združitvijo pridobita oba sindikata, saj bo na ta način delavstvo iz različnih podsegmentov sektorja končno povezano in zato močnejše.”

Mitja Šuštar: “ZASUK s podpisom pogodbe pridružuje Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in lahko sodeluje v kolektivnih pogajanjih s pristojnimi organi, član delavskega odbora ZASUKa pa bo postal tudi član Odbora Glose in bo aktivno sodeloval pri njhovih sejah.”

Katja Praznik: “Končno bodo tudi delavci in delavke, ki delujejo kot zunanji izvajalci in so bili iz kolektivnih pogajanj doslej popolnoma izključeni, lahko pristopili k pogajanjem in postavili zahteve za boljše plačne pogoje in pristop h kolektivni pogodbi.”

Alenka Sottler: “Delavci v sektorju že desetletja živimo brez običajnih pravic kot je bolniška, pravica do kredita in dostojnega delovnega prostora, vse z izgovorom, da smo podjetniki in da se prav zato tudi ne moremo sindikalno organizirati. Nič od naštetega pa seveda ne drži in ravno močna sindikalna konfederacija je še en pomemben korak na poti do resničnega zasuka v sektorju.”

Andraž Mali: “Doslej je v okviru Glose deloval tudi sindikat zunanjih izvajalcev SUKI, ki pa v zadnjih letih ni bil aktiven. Z združitvijo sindikatov bodo člani SUKIja postali člani ZASUKa.”

Člani ZASUK-a smo tako avtomatično postali tudi člani konfederacije Glosa-ZASUK. S članstvom v ZSSS imamo odslej vsi člani in članice ZASUKa možnost brezplačne pravne podpore.

Pridruži se nam! Skupaj bomo še močnejši!

–> vpis@zasuk.si