Nadaljujemo z delom v Novi Gorici!
Nadaljujemo z delom v Novi Gorici!

Vsi, ki ste udeležili srečanja v Carinarnici prejšnji četrtek in vsi tisti, ki bi se radi pridružili skupnim aktivnostim v prihodnje, naprošamo, da odgovorite na nekaj vprašanj o delu na Goriškem, ki nam bodo omogočila pripravo naslednjega sestanka in snovanje začetnih akcij.

Prvomajska proslava! Piknik v borbeni družbi!
Prvomajska proslava! Piknik v borbeni družbi!

Že tradicionalni piknik s tovariškimi organizacijami se je odvil na dan OF, 27. aprila.

Krasen dan z govori, kulturnim programom in neformalnim druženjem je zopet utrdil vezi med tovariši, ki se običajno prej kot na piknikih srečamo v borbenih akcijah.

Hvala vsem za udeležbo!
Drugo leto zopet!

Zasuk Nove Gorice, zasuk EPK!
Zasuk Nove Gorice, zasuk EPK!

Prvič smo Novo Gorico sindikalno obiskali jeseni 2022 in že takrat z novogoriškimi delavci odprli nekaj kritičnih lokalnih in vseslovenskih žarišč našega sektorja. 

Vabimo vas, da se z nami srečate v Carinarnici 16. maja ob 17ih. Po res kratki predstavitvi našega sindikata in kolektivne pogodbe, ki bo vplivala na delo vseh nas, bi želeli predvsem, da spregovorite vi: o izzivih in možnih rešitvah vaših delovnih situacij, o vaših izkušnjah in pričakovanjih do projekta EPK in o drugih temah za katere menite, da lahko združeni izboljšamo situacijo.

Prvomajska proslava! Piknik v borbeni družbi!
Prvomajska proslava! Piknik v borbeni družbi!

Pred nami je delavski praznik in ob tej priložnosti že drugič soorganiziramo prvomajsko proslavo. Gre za prijetno druženje ob hrani, pijači, glasbi in športu, cilj pa je predvsem delavsko povezovanje in grajenje skupnih platform s tovariškimi organizacijami.

Kongresni trg, 1.5 ob 16ih: Prvi maj delavstvu nazaj!
Kongresni trg, 1.5 ob 16ih: Prvi maj delavstvu nazaj!

Delovni ljudje si zaslužimo boljše življenjske razmere – brez skrbi kako bomo plačali vedno višje zneske na položnicah, kako bomo poskrbeli zase in za svoje družine, kako bomo peljali otroke na počitnice, ali bomo jutri še imeli streho nad glavo, ali se bomo upokojili ob normalni starosti. Življenje brez kronične zgaranosti, brez posledic, ki jih izkoriščanje pušča na naših telesih.

Brez našega dela ni ničesar: ustavi se proizvodnja vseh dobrin in nudenje vseh storitev. Brez nas se ustavi cel svet.

Na Dan dela, 1. maja, se ob 16:00 zberemo na Kongresnem trgu v Ljubljani, po shodu pa nadaljujemo s poprotestnim druženjem.

Živela delavska solidarnost!
Živel prvi in drugi maj!
Živel praznik dela!

Ljubljana: Bo kolektivna pogodba izboljšala moje delo in zaslužek?
Ljubljana: Bo kolektivna pogodba izboljšala moje delo in zaslužek?

V sredo, 27.3 smo v Domu sindikatov v Ljubljani, izvedli že tretje srečanje za vse delavce (ne le naše člane), ki kot zunanji izvajalci delate z javnimi zavodi in agencijami. Z Ministrstvom za kulturo že skoraj leto pripravljamo kolektivno pogodbo, ki bo spremenila načine obračunavanja vaših storitev z javnimi zavodi in prinesla še druge spremembe.

Res dragoceni uvidi, ki jih izpostavljate in opozarjate na morebitne probleme do katerih bi lahko prišlo v praksi. Hvala vsem za udeležbo in zavzeto sodelovanje!

Kolektivno za kolektivno!

ZASUK v MB: Bo kolektivna pogodba izboljšala moje delo in zaslužek?
ZASUK v MB: Bo kolektivna pogodba izboljšala moje delo in zaslužek?

V četrtek, 7.3 smo v GT22 ob organizirali prvo srečanje za vse delavce (ne le naše člane), ki kot zunanji izvajalci delajo z javnimi zavodi in agencijami.

“Če bi ti delovni listi prišli do vseh delavcev, ki jih nujno rabijo, bi se vsi takoj včlanili v ZASUK,” je na prvem srečanju osredotočenim na spoznavanje konkretnih sprememb, ki jih bo prinesla kolektivna, na koncu zaključila naša podravska članica.

Neuporabnice Centra Rog: Gentrifikacija = okupacija!
Neuporabnice Centra Rog: Gentrifikacija = okupacija!

Za višje razrede je gentrifikacija “posel”, “naložba” ali “razvoj”, za prebivalce iz delavskega razreda pa je to okupacija: en sloj ljudi z vsemi možnimi legalnimi in ilegalnimi sredstvi jemlje predele mesta iz rok prebivalcev, da jih spreminja v svoje zasebne investicijske cone, ostali pa moramo pristati na njihove pogoje bivanja. To za marsikoga pomeni odhod iz mesta in dnevno vožnjo na delo, za druge pa plačevanje oderuških cen in odpoved uporabe nekoč javno dostopnih območij in storitev.

ZASUK v Kamniku!
ZASUK v Kamniku!

V preteklem letu smo imeli vse članske sestanke v Domu sindikatov kar v Ljubljani. Z letošnjim letom spreminjamo ta centraliziran način sestankovanja in bomo imeli v Ljubljani sestanke le vsak drug mesec, sicer pa na različnih lokacijah po Sloveniji.

9.1 smo se tako dobili v Domu kulture Kamnik z namenom predebatirati ključne izzive kamniškega konca in Gorenjske. V drugem delu sestanka pa smo vrgli na kup ideje o možnih akcijah ob hitro bližujočem 8. februarju.

Komentar ZASUK in KNVOSUK na Lokalni program za kulturo 2024 – 2027 Mestne občine Maribor
Komentar ZASUK in KNVOSUK na Lokalni program za kulturo 2024 – 2027 Mestne občine Maribor

Stanje v mariborski regiji se je v času od pričetka priprave dokumenta do danes pomembno zaostrilo predvsem za najbolj ranljive skupine, socialno ogrožene, otroke in mlade, športnike, pa tudi vse, ki si kvaliteto življenja dvigujemo z mehkimi vsebinami družbenega življenja, ki jih ključno sooblikujemo regionalni deležniki s polj kulture, sociale, mladine in športa.

Zato smo mnenja, da bo angažirano in po potrebi razširjeno izvajanje Lokalnega programa za kulturo 2024-2027 nujno za ohranitev osnovnih pogojev obstoječe bogate in razvejane kulturne ponudbe v regiji ter živahnega, kohezivnega in opogumljajočega družbenega življenja prebivalcev, ki se ob posledicah draginje znova soočamo z mnogimi socialno-ekonomskimi in psihološkimi stiskami, na katere lahko pozitivno vplivata tudi javno dostopni kultura in umetnost.

Babica Zima in dedek Mraz!
Babica Zima in dedek Mraz!

Ta vikend smo Zavod MARS Maribor, Hiša!, ZASUK in GT22 za družine štajerskih prekarnih kulturnih delavk in delavcev iz severa pripeljali dedka Mraza in babico Zima.

praznovaNJE v Ljubljani!
praznovaNJE v Ljubljani!

Ne le v Mariboru, sindikalno zabavamo prirejamo tudi v Ljubljani, v PLAC-u na Linhartovi 43, skupaj z različnimi iniciativami in kolektivi, ki delujemo znotraj prostorske koalicije v Ljubljani.

Pripeljite tovariše!
Veselo bo!

Najbolj kulturna zabava v Mariboru!
Najbolj kulturna zabava v Mariboru!

Pridruži se nam na prednovoletnem druženju za kulturnike iz Podravske regije in pripelji s seboj svoje ljube sodelavce in naročnike, s katerimi vse leto snuješ projekte. Naj se ti vsaj ta večer ne mudi sesti pred računalnik za pisanje projektnega poročila, na naslednji dogodek ali domov!

RTV: “Kako je mogoče, da sredstev znova ni?”
RTV: “Kako je mogoče, da sredstev znova ni?”

Dan pred petkovim pogovorom v Mariboru so s podravskega regijskega odbora sindikata kulturnih delavcev Zasuk in KNVOSUK-a (kolegij nevladnih organizacij in samostojnih kulturnih ustvarjalcev, ki delujejo v Mariboru) sporočili, da jih predstavniki nevladnih in drugih organizacij s področja kulture in umetnosti obveščajo, da že več kot teden dni zamuja izplačilo MOM-ovega zadnjega obroka programskih sredstev. Z Urada za kulturo in mladino so dobili neuraden odgovor, da občina sredstev za to nima, uradnega odgovora pa niso dobili.

“Kako je mogoče, da sredstev znova ni, če je bil nedavno potrjen rebalans proračuna MOM-a za letošnje leto, ki ne predvideva rezov na tem področju?” so se vprašali v svojem sporočilu.

Dodali so še, da jih je negativno presenetil tudi drastičen rez v občinsko sofinanciranje javnih del, ki “predstavljajo pomemben korektiv za profesionalno delovanje nevladnih organizacij s področja umetnosti in kulture”.

RTV: Zasuk bo z več boji in akcijami po državi v prihodnjem letu še bolj terensko usmerjen
RTV: Zasuk bo z več boji in akcijami po državi v prihodnjem letu še bolj terensko usmerjen

“Vsepovsod neoliberalne politike na lokalni, državni in mednarodni ravni delavce potiskajo v vse večjo podrejenost kapitalskim interesom in s tem tudi v vedno zahtevnejše življenjske razmere. Pristna in trajnostna ustvarjalnost in kultura sta mogoči samo v solidarnih, neizkoriščevalskih, dejansko demokratičnih in za vse enakovrednih političnih razmerah.”

ZASUK v slovenski prestolnici delavskega boja in braniku solidarnosti
ZASUK v slovenski prestolnici delavskega boja in braniku solidarnosti

Člani sindikata za ustvarjalnost in kulturo Zasuk smo v soboto v dvorani Gustaf v Kulturnem centru Pekarna in prek zooma reflektirali prvo leto delovanja. Preoblikovali smo vodstveno strukturo sindikata ter določili program in finančni načrt za leto 2024. Zasuk bo v naslednjem letu z najrazličnejšimi boji in akcijami po vsej Sloveniji še bolj terenski. Poleg nadaljevanja procesov za podpis kolektivne pogodbe za samozaposlene v kulturi z ministrstvom za kulturo bo v prihajajočem letu poseben poudarek na reševanju problematike produkcijskih prostorov za delavce in delavke.

Pismo podpore Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije po protestih ob otvoritvi Centra Rog!
Pismo podpore Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije po protestih ob otvoritvi Centra Rog!

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije se pridružujemo vaši obsodbi nasilnega obravnavanja protestnikov ob sinočnih demonstracijah Bojkota Centra Rog. Ravnanje varnostnikov, policistov in specialne enote policije, ki so več ur nasilno preprečevale miroljubnim kulturno-ustvarjalnim delavcem, da se udeležijo otvoritve v Centru Rog, kaže pravi obraz veljakov Mestne občine Ljubljana. Ta je aroganten, izključevalen, avtokratski in neizmerno elitističen! Pooseblja vse tiso, kar nas že na daleč odbija!

Novi Center Rog: Pregon namesto pogona ustvarjalnosti!
Novi Center Rog: Pregon namesto pogona ustvarjalnosti!

Skupna izjava sindikalne konfederacije Glosa – ZASUK ob nasilnem obravnavanju protestnikov ob sinočnih demonstracijah Bojkota Centra Rog.

Ko so včeraj skozi skrivne stranske vhode spuščali povabljence na tajno otvoritev 27-milijonske javne investicije in tem izbrancem v živo izdelovali značke “Rog je vaš”, so zunaj v osemstoglavi množici v glavnini stali samozaposleni v kulturi, med njimi številni naši člani, za katere direktorica Renata Zamida in programska direktorica Centra Rog Meta Štular ob vsaki medijski predstavitvi zagotavljata, da so to ustvarjalci, katerim je ta megalomanski projekt primarno namenjen. Včeraj so bili ti ljudje, čeprav s policijskim koordonom izrinjeni v Park izbrisanih, res postavljeni v središče Centra Rog. Medtem ko so večinoma starejši povabljenci na steklenih osvetljenih hodnikih pili vino in jedli kanapeje, so kulturni delavci okušali solzivec. Medtem ko je izbrano družbo nagovarjal župan, so na naše delavce lajali policijski psi. Medtem ko so kulturni delavci na dežju skandirali “Javni prostor, zasebna otvoritev!”, so ugledni povabljenci snemali instagram filmčke amorfne gmote in jim z višine kazali sredince. Razredni boj ni bil še nikoli tako fotogeničen kot včeraj.

Novi Center Rog: Klasični zasuk MOL-ovih obljub!
Novi Center Rog: Klasični zasuk MOL-ovih obljub!

Skupna podpora sindikalne konfederacije Glosa – ZASUK novoustanovljeni prostorski koaliciji neuporabnic Centra Rog ob napovedanem protestu 26.10 ob 18:00 ob otvoritvi Centra Rog.

“Sindikalna konfederacije Glosa-ZASUK Mestno občino poziva, da je prišel skrajni čas za drugačno razvojno strategijo. Namesto, da Mestna občina vlaga energijo v premišljeno spisana sporočila za medije, naj dejansko začne izvrševati že desetletje napovedovano obljubljeno poslanstvo zagotavljanja primernih stalnih produkcijskih prostorov za vsaj 500 prekarnih kulturno-ustvarjalnih delavcev!”

Akcija “Posodim. Podarim.”
Akcija “Posodim. Podarim.”

Veliko medsebojne podpore seveda že poteka, za naš sektor pa je specifično to, da smo odvisni od naših delovnih prostorov in opreme. Zato predlagamo akcijo “Posodim.Podarim.”, s katero bi se medsebojno obveščali o naših potrebah in iskali načine, kako si lahko prek medčlanske solidarnosti pomagamo nadomestiti delovne pripomočke ali druge potrebščine.

ZASUK na festivalu delavskega filma Kamerat!
ZASUK na festivalu delavskega filma Kamerat!

Ta teden je bil terenski. V torek smo bili v Mariboru, vikend pa smo Zasukovci pričakali na Kameratu – festivalu delavskega filma Hrastnik.
Naša Mojca Senegačnik je sodelovala na okrogli mizi in skupaj s tovariši iz drugih sindikatov poudarila pomen povezovanja in krepitve delavskega boja. Ministra za delo pa so vsi udeleženci spomnili na predvolilne obljube o odpravi prekernosti.

Krasno festivalsko vzdušje, ki ga lahko izkusite še danes in v nedeljo!
Hvala Kameratovci za vabilo in gostoljubje!

Regijski ZASUK Podravje ustanovljen!
Regijski ZASUK Podravje ustanovljen!

Z veseljem sporočamo, da smo včeraj, 27.6. v Mariboru uspešno ustanovili naš tretji in najštevilčnejši regijski odbor! Organiziranje delavk in delavcev je prišlo kot odziv na vedno slabše razmere, ki jih je mariborski župan z napovedanimi rezi in podražitvami še močno zaostril. Tako enostavno ne gre več naprej in vsi udeleženci smo se strinjali, da moramo z regijskim odborom v okviru sindikata aktivno poseči v to dogajanje. Že dolgo se zavedamo problemov, zdaj pa imamo končno skupno organizacijo s katero se lahko lotimo rešitev, in ki nas povezuje onkraj delitve po poklicih in statusih.

Zasuk zopet v Mariboru!
Zasuk zopet v Mariboru!

Pred novoletnimi prazniki smo še drugič skočili v Maribor, da povežemo delavce iz vzhodnega dela našega sektorja.

Zasuk Kranju!
Zasuk Kranju!

Po Škofji Loki je bila druga naša severno-zahodna postojanka Kranj.