Z veseljem sporočamo, da smo včeraj, 27.6. v Mariboru uspešno ustanovili naš tretji in najštevilčnejši regijski odbor! Organiziranje delavk in delavcev je prišlo kot odziv na vedno slabše razmere, ki jih je mariborski župan z napovedanimi rezi in podražitvami še močno zaostril. Tako enostavno ne gre več naprej in vsi udeleženci smo se strinjali, da moramo z regijskim odborom v okviru sindikata aktivno poseči v to dogajanje. Že dolgo se zavedamo problemov, zdaj pa imamo končno skupno organizacijo s katero se lahko lotimo rešitev, in ki nas povezuje onkraj delitve po poklicih in statusih.

Prvi koraki odbora so vzpostavitev koordinatorjev in komunikacijskih kanalov za hitro povezovanje. Kot začasno koordinatorko smo izglasovali Nino Medved, kot regijskega delegata pa Žigo Brdnika. V naslednji fazi bo odbor aktivno sodeloval v širši civilnodružbeni koaliciji proti rezom in podražitvam Mestne občine, ter se lotil tudi analize občinske kulturne strategije. V primeru akcije se bo seveda aktiviral cel sindikat. Obravnavali pa smo tudi javne zavode, kjer smo prišli do odločitve, da je potrebno dati na kup naše izkušnje in znanje, da se identificira najbolj problematične prakse naročnikov. Regijski odbor bo tudi aktivno vpet v oblikovanje nove kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti.

Na dogodek smo povabili tudi odbornico sindikata Tuš, Suzano Ačko Bobovec, ki je izrazila vso podporo novemu odboru in poudarila pomen povezovanja med tovariškimi sindikati. Spregovorili sta tudi Irena Porekar Kacafura v imenu SVIZA in Maja Šušteršič v imeni Iniciative mestni zbor.

Naši mariborski tovariši so torej odlično zastavili delo, hkrati pa dali tudi spodbudo vsem ostalim regijam, da se začnemo organizirati proti občinskim praksam, ki so si v svojem izkoriščanju delavcev marsikje zelo podobne.