Podpora in poziv Sindikata Zasuk iniciativi in protestnemu shodu Tukaj smo!

Tuji delavci, med njimi tudi begunci in prosilci za azil, predstavljajo vse večji delež delavskega razreda v Sloveniji. Ti delavci so obenem najslabše plačani in najbolj izkoriščeni. Boriti se morajo že za golo pravico bivanja v državi, kaj šele za dostojne plače in delavske pravice.

Pobudniki protesta že leta opozarjajo na sistematične deportacije prosilcev za azil na Hrvaško, kjer so podvrženi hudemu policijskemu nasilju. V času postopkov v Sloveniji živijo v ekstremni revščini in v neznosnih bivanjskih razmerah, saj jim država odmeri zgolj 18 evrov mesečno. Ta teden pa se je situacija še zaostrila!

Kljub številnim opozorilom, vlada ni želela odpraviti diskriminatornega pogoja znanja slovenskega jezika za družinske člane tujih delavcev. Navidez “integracijski” ukrep je dejansko zavestno uperjen proti delavcem in njihovi pravici do družinskega življenja, saj država dobro ve, da družinam postavlja nerealistično kratek rok za učenje in da ne more zagotoviti niti osnovnih pogojev, da bi lahko dejansko opravili izpit. Tako bodo številne družine, ki so si v Sloveniji že začele ustvarjati življenje, izgnane iz države. Zamenjali pa jih bodo novi agencijski delavci iz tujine, ki jih bodo lahko šefi še bolj izkoriščali in od katerih se seveda ne bo zahtevalo znanja jezika. Toliko o integraciji!

V sindikatu Zasuk ostro nasprotujemo nizkotnim taktikam in grozljivemu izkoriščanju in prekarizaciji delavcev iz tujih držav, ki jih v sodelovanju izvajata država in kapitalisti. Izražamo odločno podporo delavcem, ki se organizirajo in borijo za svoje dostojanstvo, saj hočemo boljšo družbo za vse!

Pridružite se nam na protestu na Prešernovem trgu, kjer bomo izrazili odločen ne rasističnim in protidelavskim politikam slovenske vlade!

Se vidimo v torek, 28.3 ob 17ih!